Prothese
Hoewel de eerste polsprotheses al in de jaren '70 werden geplaatst, is het gebruik ervan in België de laatste jaren sterk toegenomen dankzij verbeterde chirurgische technieken en de verbeterde eigenschappen van de prothese. De prothese vervangt het oorspronkelijke gewricht en bestaat uit een steel en een kommetje. Bij ons gebruiken we meestal de Touch-prothese (Kerimedical, Genève, Zwitserland). Deze prothese is sinds 2014 op de markt, en wereldwijd zijn er inmiddels bijna 70.000 geplaatst, waarvan ongeveer de helft in Frankrijk en België.
De patiënttevredenheid is zeer hoog: 97% van de patiënten geeft aan dat ze na één jaar opnieuw voor de operatie zouden kiezen als dat nodig was. Complicaties zijn zeldzaam, maar in sommige gevallen kan er sprake zijn van loslating of ontwrichting van de prothese. In dergelijke gevallen kan de prothese opnieuw geplaatst worden, of kan er worden overgegaan op een trapezectomie (zie hieronder).
De ingreep wordt uitgevoerd onder locoregionale anesthesie en u kunt dezelfde dag nog naar huis. Na de operatie draagt u een verband voor 10-14 dagen, gevolgd door een afneembare brace gedurende vier weken.
Trapezectomie
Een trapezectomie is een veelvoorkomende operatie voor de behandeling van duimbasisartrose, vooral wanneer een prothese (zie boven) geen optie meer is. Bij deze ingreep wordt het trapeziumbotje verwijderd om pijnlijke wrijving in het gewricht te voorkomen. Met uw eigen weefsel wordt vervolgens een nieuw, functioneel gewricht gecreëerd. Dit gebeurt via een kleine incisie, waarbij een pees wordt losgemaakt van zijn spierbuik en in de lege ruimte geweven om zo een nieuw gewricht te vormen. Deze techniek staat bekend als de Burton-Pellegrini operatie.
Na de ingreep krijgt u direct een spalk voor tien dagen, gevolgd door een afneembare brace. De volledige revalidatie duurt doorgaans 3 tot 6 maanden.
Artrodese
De minst frequent uitgevoerde operatie is het vastzetten van de duimbasis. Hierdoor wordt aan mobiliteit ingeboet, maar wordt een goede grijpkracht verzekerd. Het operatielitteken en benadering is hetzelfde als bij vorige twee ingrepen. Het resterende kraakbeen wordt verwijderd. Soms wordt bot geoogst uit de bekkenkam en lokaal bijgeplaatst om de genezing te bevorderen. De duimbasis wordt gefixeerd met een metalen plaatje en schroeven. Nadien krijgt u een gips voor 6 weken om de artrodese te laten vastgroeien.
Postoperatieve oefeningen
U mag van in het begin (binnen de mogelijkheden van het verband) starten met oefeningen. Deze oefeningen dienen om algemene stijfheid van de vingers te voorkomen. Na 10-14 dagen worden ook oefeningen gestart om de mobiliteit van de duim geleidelijk op te bouwen. Hieronder vindt u de 3 reeksen van oefeningen die best zoveel mogelijk uitgevoerd worden.